Informatieavond Drenthe blijft stil

Bijna honderd belangstellenden bezochten in Havelte een informatie-bijeenkomst van de actiegroep Drenthe Blijft Stil. Die zet zich in tegen
de laagvliegroutes boven Nederland en Drenthe in het bijzonder, tegen de komst voor Lelystad Airport en voor de herziening van het luchtruim.
Michiel van de Kasteelen, raadslid voor Progressief Westerveld, woonde de bijeenkomst bij.
Moeten we ons zorgen maken over de uitbreiding van vliegveld Lelystad Airport? Ja, zo zegt Drenthe Blijft Stil. Maar waar in gemeenten als Steenwijkerland en Dalfsen het protest alsmaar groeit en steeds meer mensen in het geweer komen, blijft het in Drenthe, Zuidwest-Drenthe en met name in Westerveld stil. ‘Te stil’, aldus voorzitter Marc Huiberts van Drenthe Blijft Stil. Volgens de bezorgde burgers van Westerveld die zich verenigd hebben in Drenthe Blijft Stil, gaat de komst van Airport Lelystad voor heel veel overlast in de regio zorgen. Dit ten koste van Natura2000 gebieden èn de lokale economie, zo zegt de actiegroep.
 
Er kwamen verschillende onderwerpen aan de orde. Zo werd er gesproken over de besluitvormingsproces rond vliegveld Lelystad Airport, de gezondheidsrisico’s bij (laag)overvliegend vliegverkeer en de eisen van Drenthe Blijft Stil bij een eventuele openstelling van Lelystad Airport. Voorzitter Marc Huiberts uit Uffelte stond in zijn presentatie stil bij onder meer de geplande routes boven Westerveld.
‘De impact van (laag)overvliegend vliegverkeer groot zal zijn’, zo waarschuwde Huiberts. ‘De vliegtuigen komen met remkleppen open en landingsgestel uit op 1.800 meter hoogte recht over Vledder en omliggende dorpen én er is een blijvend risico dat er toch weer een wachtbaan komt. Het geluid van de vliegtuigen zal ook in de andere kernen goed te horen zijn, want velen van ons wonen in een stiltegebied.
De vliegtijden worden straks ruim genomen: van 06.00 tot 23.00 uur (in de zomer tot 00.00 uur) en in bepaalde omstandigheden van 05.00 tot 00.00 uur.‘ Volgens de tegenstanders van Airport Lelystad is het vliegtuiglawaai dodelijk voor recreatiebedrijven in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Friesland die stilte en natuur als unieke waarde hebben. Duizenden banen en honderden miljoenen staan er op het spel.
De bezoekers van de informatieavond in Havelte maakten zich duidelijk ook zorgen. De raadsleden Geke Kiers, Klaas Molenkamp (beiden DSSW-SW) en Michiel van de Kasteelen van Progressief Westerveld die maandag aanwezig waren, zegden toe zich in te zullen spannen om het onderwerp op de agenda van politiek Westerveld te krijgen.