Zienswijze bij Beleidsvisie Veiligheidsregio

De Veiligheidsregio Drenthe legde haar Beleidsvisie 2025-2028 voor aan de gemeenteraden in Drenthe, met daarbij ook een nieuw Regionaal Risicoprofiel en een Dekkingsplan. Alhoewel de Westerveldse raad daar zeker mee kon instemmen , werden in een Zienswijze een aantal aandachtspunten benoemd, die voor onze gemeente van belang zijn. 

Allereerst werd aandacht gevraagd voor verminderde zelfredzaamheid van met name thuiswonende ouderen: Wij vinden het essentieel dat de Veiligheidsregio Drenthe in nauwe samenwerking met gemeenten extra aandacht besteedt aan de brandveiligheid van woningen waar een zorgvraag aan huis speelt.
Daarnaast dringen wij aan op gerichte communicatie naar de inwoners van onze provincie over de noodzaak van zelfredzaamheid, vooral tijdens crises. Hierbij denken wij bijvoorbeeld aan het bevorderen van noodvoorraden van drinkwater en voedsel, evenals het stimuleren van zorg en aandacht voor degenen die minder zelfredzaam zijn. Een oproep vanuit de Veiligheidsregio om oog te hebben voor elkaar kan de ernst en noodzaak van deze maatregelen versterken.

Ook vroeg de Zienswijze aandacht voor de rol van de vrijwilligers: In de Beleidsvisie herkennen wij de risico’s van extreme weersituaties, natuurbranden en verminderde zelfredzaamheid. Wij willen benadrukken hoe belangrijk de brandweerzorg is voor
het veiligstellen van onze gemeenschappen. In dat kader dringen wij erop aan dat de werkgevers van brandweervrijwilligers nauw worden betrokken bij de uitwerking en uitvoering van toekomstbestendige brandweerposten. Zij spelen een cruciale rol als leveranciers van vrijwilligers, die onmisbaar zijn voor een goed functionerende brandweer.

En tenslotte ging de Zienswijze in op de verschuiving van objectgerichte naar gebiedsgerichte opkomsttijden: Hoewel de argumenten hiervoor logisch zijn, vooral voor landelijke gemeenten, willen wij aandacht vragen voor locaties met een hoger risicoprofiel, zoals zorggebouwen. In deze gevallen kan het nieuwe systeem ertoe leiden dat de brandweer later aankomt dan de gewenste opkomsttijd, terwijl toch voldaan wordt aan de gemiddelde opkomsttijd. Dit lijkt ons een ongewenste ontwikkeling, zeker gezien de verminderde zelfredzaamheid van bepaalde bevolkingsgroepen. Wij vragen de Veiligheidsregio om de effecten van deze wijziging zorgvuldig te monitoren en de resultaten jaarlijks transparant te evalueren. Wij verzoeken u ook om de gemeenteraden hierover jaarlijks te informeren.

Een aanvullende motie van CDA, Progressief Westerveld en PvdA over de eigen rol van de gemeente bij de informatievoorziening aan inwoners ter voorbereiding op grootschalige calamiteiten kreeg niet de steun van DSW, VVD en Gemeentebelangen en werd ingetrokken.