Woon-zorg-visie vastgesteld; ambitie opgeschroefd

In de raadsvergadering van 26 november werd de Visie Welzijn – Wonen – Zorg vastgesteld. Judith Staalman voerde namens Progressief Westerveld het woord. Door een raadsbreed aangenomen amendement werd de ambitie voor ouderenhuisvesting opgeschroefd.

Inbreng Judith Staalman: 

Kader voor de Visie is het Wetsvoorstel versterking regie Volkshuisvesting. Dit wetsvoorstel heeft als doel dat de regie op de volkshuisvesting door overheden wordt hernomen. Daarbij gaat het om regie op aantallen woningen en locaties, op betaalbare woningen en een evenredige verde­ling daarvan en om het verstevigen van lokale prestatieafspraken. Het voorstel biedt de bestuur­lijke instrumenten die voor die regie nodig zijn. Sinds de procedurevergadering van 23 mei 2024 in de Tweede Kamer lijkt de vaart verdwenen uit het wetstraject. Desondanks is het goed dat de gemeente Westerveld voort gaat met haar inzet de regie te hernemen.

Het coalitieakkoord 2022-2026 kent de ambitie om tot 2030 in de gemeente 1000 woningen te bouwen. Het regionale woondeel kent een lager aantal van minimaal 291 in Westerveld waarvan 30% sociale woningbouw. De Visie noemt circa 100 nieuwbouwwoningen, naast een contingent woningaanpassingen, maar betrekt hierop niet een streefpercentage sociale woningbouw. We adviseren u bij de start van de uitwerkingsagenda een document te presenteren waarin het verband tussen de genoemde (aantallen) woningen wordt gelegd. Tevens kan daarin worden aangegeven in hoeverre de ambitie van de coalitie binnen de Visie past. Gedacht kan worden aan woningen voor mensen die al op jongere leeftijd op zoek gaan naar een levensloop bestendige woning op een kleinere kavel.

Bij woningaanpassingen verdienen ook energiebesparende maatregelen en isolatie aandacht.

In de Visie is veel aandacht voor de (dubbele) vergrijzing. Bij die aandacht, met name ook voor het aantal 85plussers in 2040, past de kanttekening dat hun situatie niet een-op-een dezelfde hoeft te zijn als die van de 85plussers in 2025. Op het gebied van domotica en informatisering zullen dan verdere stappen zijn gezet. De digitale vaardigheden van veel 85-jarigen in 2040 zullen tenminste de digitale vaardigheden zijn die ze als 70-jarige in 2025 hebben. Daarmee zijn de 85plussers in 2040 niet bij voorbaat een groep mensen met een zorgvraag en vereenzaming; velen van hen zullen op hun beurt kunnen bijdragen aan een sociale samenleving. We adviseren u daarom ontwikkelingen in kaart te brengen die het sociale weefsel voor deze groep kunnen versterken, met gebruikmaking van de zojuist genoemde onderdelen.  

Een raadsbreed gedragen amendement zorgde ervoor dat de in de visie genoemde aantallen te realiseren ouderenwoningen flink werd opgeschroefd.

Zie het amendement: Amendement VVD-PvdA-CDA-PW-DSW-GB raadsvoorstel Visie Wonen-Welzijn-Zorg