Meertmaond Streektaolmaond

In oktober 2018 hebben het Rijk en de regionale overheden een convenant gesloten om het gebruik van het Nedersaksisch als streektaal te stimuleren.
Een van de zeven regionale varianten van het Nedersaksisch is het Drents.
 
Progressief Westerveld vindt dat de Drentse taal in ere gehouden moet worden. De Drentse taal is, net als ons landschap en ander cultureel erfgoed, bepalend voor de identiteit van Drenthe.
 
De actiegroep Drents op Stee voert al zes jaar op rij actie voor tweetalige plaatsnaamborden. Vandaag begint Meertmaond Streektaolmaond.
 
Hans de la Mar van Progressief Westerveld stelde in dat verband de volgende schriftelijke vraag:
Is het college het met ons eens dat dit een mooi moment is om aan de plaatsnaamborden van Dwingeloo, Geeuwenbrug en Havelte de Drentse namen Dwingel, De Gowe en Haovelte toe te voegen?
 
Van Ans Klok ontvingen we devolgende reactie:
Ik schrieve oe dizze mail as Taolschulte, verlengstuk van het Huus van de Taol in Beilen, in de gemiente Westerveld.
Ik laze vandemorgen en berichie in het Dagblad van het Noorden mit as titel ‘Roep om tweetalige plaatsnaamborden’ .
Geweldig initiatief. De journalist hef het over Dwingel. De Gowe en Haovelte, maor der bint in Westerveld meer Drentsplaesnaemen te benumen.
Ik hope netuurlijk dat ook Waotern en Wapservene in ’t Drents onder de borden koomt. En ik hope dat het ook goed eschreven wordt. Aj daor hulpe bij neudig bint, ik bin streektaoldocent dus ie magt annemen da’k dat kan.