Debat Sierteelt leidt tot doorbraak, maar te beperkt

28 mei 2025

De raadsvergadering van 27 mei was voor het overgrote deel gewijd aan de bespreking van de Initiatiefnota Sierteelt Westerveld, zoals ingediend door Progressief Westerveld en de PvdA.

Kijk hier de eerste termijn terug van fractievoorzitter Michiel van de Kasteelen.

Of in tekst: 25.05.27 Debat Sierteelt – Eerste termijn

Het debat over de Conclusies in de Nota stelde uiteindelijk inhoudelijk wat teleur. Ondanks dat het debat niet bedoeld was om besluiten te nemen, hadden de coalitiefracties VVD, DSW en CDA een motie voorbereid. Progressief Westerveld en PvdA hebben getracht hen ervan te overtuigen, dat het veel beter zou zijn om met alle fracties toe te werken naar een gezamenlijke aanpak. Maar aan de indiening van de motie werd vastgehouden. Daarop dienden Progressief Westerveld en PvdA een drietal eigen moties in om in ieder geval nog een aantal aanvullingen en verbeteringen te bewerkstelligen. 

Lees hier de 25.05.27 Debat Sierteelt – Tweede termijn

Hierbij de drie ingediende moties: 25.05.27 Motie Vreemd 1 – Ruimtelijke maatregelen | 25.05.27 Motie Vreemd 2 – Toekomstbestendige Landbouw | 25.05.27 Motie Vreemd 3 – Afspraken Informatie en communicatie

Uiteindelijk hielden de coalitiefracties vast aan hun eigen beperktere tekst. Progressief Westerveld en PvdA besloten daarop dan toch vóór te stemmen omdat “iets beter is dan niets”: Motie DSW-VVD-CDA – sierteelt

Voorafgaand aan het raadsdebat werd voor het gemeentehuis gedemonstreerd door zowel bezorgde bewoners als door agrariërs. Van beide groepen werden petities in ontvangst genomen.

Op LinkedIn blikte Michiel van de Kasteelen terug op deze avond: LinkedIn – Terugblik debat sierteelt

21 mei 2025

Op dinsdag 27 mei vindt het debat plaats in de gemeenteraad van Westerveld over de Initiatiefnota Sierteelt in Westerveld (25.02.21 Initiatiefnota Sierteelt Westerveld – def), die de fracties van Progressief Westerveld en PvdA op 21 februari indienden en waarover op 25 maart een dialoogsessie werd gehouden. 

Aangezien er ook na 21 februari veel belangrijke zaken zijn gebeurd, hebben de fracties op 19 mei een Addendum aangeleverd: 25.05.19 Addendum Initiatiefnota Sierteelt Westerveld

26 maart 2025

De door Progressief Westerveld en Partij van de Arbeid ingediende Initiatiefbeleidsnota Sierteelt in Westerveld werd in de raadsvergadering van 25 maart besproken in een Dialoogsessie met maatschappelijke partners: organisaties  en bewonersgroepen: GGD Drenthe, Meten=Weten, Milieudefensie Westerveld, Natuurbeschermingswacht, KAVB, AARDige Buren, Natuur- en Milieufederatie, LTO Zuidwest Drenthe, Bewonersgroep NoordLheederes, Waterschap Drents-Overijsselse Delta, HLB.

Een compilatie van enkele bijdragen vindt u op de website van Meten=Weten.

21 februari 2025

Niet alleen in de gemeente Westerveld, maar in meerdere delen van Nederland met goed doorlatende (lees zand-) grond is de afgelopen vier decennia in toenemende mate cultuurgrond die in gebruik was voor de voedselproductie, veeteelt en landbouw, nu in gebruik genomen voor sierteelt. In de eerste plaats voor de lelieteelt, daarnaast voor pioenrozen en andere bolgewassen als gladiolen en tulpen: grootschalige of intensieve sierteelt. Het heeft Westerveld veranderd.

Het belangrijkste probleem is dat bij deze teelten een aanzienlijke hoeveelheid bestrijdingsmiddelen wordt gebruikt, en dat deze zich op een aantal manieren verspreiden over een groot gebied. Buren, recreanten, natuurorganisaties, waterbeheerders, zij worden ongevraagd geconfronteerd met deze middelen. Er is dan ook een tegenbeweging ontstaan. En ook dat heeft Westerveld veranderd.

Ondanks vele mooie woorden, voornemens en verklaringen, blijft daadwerkelijke politieke besluitvormig uit. Al in 2019 sprak het rapport “Uitgesproken” zich als volgt uit: Als het gaat om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is er brede zorg bij zowel telers als bij al dan niet georganiseerde omwonenden. Bij de één zorg over gezondheid, biodiversiteit, landschap, natuur, bij de ander over het
voortbestaan van het eigen bedrijf en bij allen zorg over de verdeeldheid, als gevolg daarvan, tussen de verschillende groepen in eigen gemeenschap. Dit lossen de omwonenden en telers niet samen op. De gezamenlijke overheden zijn aan zet. Gevraagd wordt een helder en consistent beleid en maatregelen op het snijpunt van landbouw, volksgezondheid en ruimtelijke ordening. Dit moet gepaard gaan met een grote aandacht voor de onderlinge verhoudingen (welzijn, leefbaarheid en samenlevingsopbouw) op het platteland.

In de gemeenteraad van Westerveld is het in de afgelopen jaren een regelmatig terugkerend onderwerp van gesprek geweest. Er werd in bredere zin over gesproken als het bijvoorbeeld ging om de Omgevingsvisie, dan weer in beperkte zin als het ging om specifieke deelproblemen of specifieke percelen. Er werden vragen gesteld, interpellaties aangevraagd en moties ingediend. Korte tijd is er met een extern bureau gekeken naar de mogelijkheden om de dialoog gaande te houden met de overheid als participant. Bij de laatste keer dat er over werd gesproken (naar aanleiding van een voornemen tot lelieteelt bij een school en woonwijk in Diever), sprak de raad af, dat het onderwerp het verdiende om integraal besproken te worden. Partij van de Arbeid en Progressief Westerveld gaven aan bereid te zijn daarvoor het voorwerk te verrichten. Deze initiatiefbeleidsnota is daarvan het resultaat.

De opstellers hebben ervoor gekozen zich te beperken tot de sierteelt. Vanzelfsprekend erkennen zij, dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen ook in andere teelten voorkomt, en dat ook daarvoor geldt dat een sterke vermindering van die middelen uitermate wenselijk is. Maar die breedte wordt in deze nota buiten beschouwing gelaten. Ook kan gemakkelijk worden geconstateerd dat het gebruik van pesticiden slechts één van de vraagstukken is, waarmee de landbouw te maken heeft. Zo zijn er ook het stikstofprobleem en het mestprobleem. Maar ook die worden buiten beschouwing gelaten. De nota is nu al uitgebreid genoeg.

In het verleden is vaak benoemd dat de gemeente geen rol heeft, ‘er niet over gaat’. Dat is geen houdbare stelling meer. Medio december 2024 presenteerden Urgenda en Natuur&Milieu een Handreiking voor gemeenten aan de Westerveldse wethouder. Een toevallige, maar uitstekende timing. Die Handreiking vormt de basis voor het laatste hoofdstuk van deze Nota, en hopelijk voor toekomstige beleidsvorming in Westerveld.

Op dinsdag 25 maart wordt de Nota in een dialoogavond besproken met diverse betrokken organisaties. In april zal de Raad er een debat over voeren. Dan zal blijken of meer fracties willen meewerken aan een Initiatiefvoorstel voor daadwerkelijke maatregelen.

Volledige tekst: 25.02.21 Initiatiefnota Sierteelt Westerveld – def