Van bezit naar gebruik / Rob den Hollander

28/03/2017

Onze huidige economie stoelt op verbruiken, verbranden en vernielen. Dat kan en loont niet meer. Een duurzame toekomst vereist een zogenaamde circulaire economie, waarin we gebruik maken van energie en grondstoffen door anders te ontwerpen, produceren en consumeren. Steeds meer grote en kleine bedrijven delen die ambitie en laten zien dat het kan.

 

Juist als consument kunnen wij veel bijdragen aan de transitie naar de circulaire economie. De laatste jaren is al goed te zien dat we onze spullen in plaats van ze weg te gooien als we er ‘klaar’ mee zijn, een tweede leven gunnen via bijvoorbeeld marktplaats en kringloopwinkels. Maar ook spullen die kapot zijn, hoeven niet gelijk weggegooid te worden. Overal om ons heen ontstaan zogenaamde Repair Café’s – plaatsen waar mensen met kennis van reparatie en de juiste gereedschappen samenkomen om anderen te helpen hun spullen te repareren. Dit concept kent vele voordelen! Het geeft mensen die aan de kant staan, de mogelijkheid om weer mee te doen in de maatschappij en kennis en kunde over te dragen. Spullen worden langer bruikbaar en worden niet weggegooid. Hierdoor zijn minder grondstoffen en energie nodig om nieuwe producten te maken. Wie voelt zich geroepen om in Westerveld een blijvend Repair Café op te zetten? De fractie van Progressief Westerveld ondersteunt hier graag bij!

 

Verlengen van de levensduur van je bezit is één ding. Maar voor veel gebruiksvoorwerpen die we kopen geldt dat we ze maar een paar uur per jaar gebruiken. Enerzijds zonde van de investering, maar ook van de grondstoffen en energie die nodig zijn om ze te maken! Denk maar eens aan al die ladders, boren, fietsendragers en hogedrukspuiten die 364 dagen per jaar in een garage of berging stof vangen. Er zijn verschillende initiatieven om spullen van elkaar te lenen. Sites als peerby.com springen hier op in en bieden een platform waar vraag en aanbod bij elkaar gebracht worden. Zijn we al zover dat we de overstap van bezit naar gebruik kunnen maken?

 

Rob den Hollander, Fractie Progressief Westerveld.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Eerdere berichten over hetzelfde onderwerp:

Please reload