Vrouwen in de politiek / Toos Bierhoff

06/03/2017

 

Mannen domineren de politiek. Kijk naar de verkiezingsdebatten. In het Radio1-debat discussieerden negen mannen met elkaar, in het RTL-debat voerden vijf mannelijke lijsttrekkers het woord. En de vrouwen dan? Die hebben hun eigen debatje op een zondagochtend; Het Vrouwendebat. De nummers twee van de politieke partijen mochten hun praatje houden bij de koffie. Het promotiefilmpje, dat ons warm moest maken voor dit debat, bestond uit bloopers. Giechelende vrouwen die zich verspraken. Verspreken mannen zich nooit? Allicht, maar dacht je dat de bloopers van deze mannen  in een promotiefilmpje voor een serieus lijsttrekkersdebat worden gebruikt? Natuurlijk niet, dat accepteren de campagneleiders nooit.

 

Suze Groeneweg, de eerste vrouw die in 1918 in het parlement kwam, zou zich in haar graf omdraaien. Hebben die honderd jaar dan niets opgeleverd?  Natuurlijk wel,  honderd jaar geleden was 1 procent van de Kamer vrouw (er waren toen honderd zetels). Nu wordt 40 procent van de Kamerzetels bezet door vrouwen. Maar van al die vrouwen is er maar één lijsttrekker, verder staan ze op nummer twee en lager. En in de gemeenteraden is het percentage vrouwen nog lager, nog geen 30 procent.

 

Een echt representatieve afspiegeling van de samenleving, is het mogelijk? Het kan, volgens informatica-expert Michaël Amir. Hij onderzocht hoe groepen door strategisch stemmen meer vertegenwoordigd kunnen zijn in de Kamer. “Veel mensen stemmen bewust op de eerste vrouw op de lijst. Dat is een mooi symbool, maar niet effectief. Die vrouw wordt namelijk toch wel gekozen!”  Volgens Amir is het niet moeilijk om meer vrouwen in de Kamer te krijgen. “Door te stemmen op een willekeurige vrouw op een onverkiesbare plaats, komen er veel meer vrouwen in de Kamer.” In Het Parool rekent hij voor: “Als 70 procent van de kiesgerechtigde vrouwen volgens deze strategie zou stemmen, zitten straks 115 vrouwen in de Tweede Kamer.”

 

Dus als je meer vrouwen in de Kamer wilt, kies dan voor Antje, Monica, Isabelle of Laura. En volgend jaar passen we dezelfde tactiek toe bij de gemeenteraadsverkiezingen in Westerveld. Dan komt het eindelijk tot een goede vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Els Borst zei het al: ”Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten.”

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Eerdere berichten over hetzelfde onderwerp:

Please reload