Lucht in Drenthe... Jan Langenkamp

23/01/2017

Lucht in Drenthe net zo ongezond als in de Randstad

 

 

 

 

 

 

Wereldwijd ademt 92 procent van de mensen vieze lucht in, schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie ( WHO) in een pas verschenen rapport. De organisatie schat dat jaarlijks zeker drie miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van die vieze lucht. Ik dacht: dat zal in Drenthe wel meevallen. Helaas blijkt dat niet het geval. De WHO geeft aan dat in rijke landen als Nederland de lucht kwaliteit op het platteland beneden peil is door intensieve veehouderij. Met name de varkenshouderijen veroorzaken hoge concentraties fijnstof, die een voortdurende aanslag zijn op onze luchtwegen. De WHO gebruikt satellietdata en meetgegevens van honderd meetpalen in Nederland. De conclusie is dat drukke wegen, zeker waar 130 kilometer per uur gereden mag worden, meer luchtvervuiling opleveren. Op het platteland is vooral de intensieve veehouderij de oorzaak. Maar zo blijkt uit het rapport gemiddeld genomen is er geen verschil tussen de luchtkwaliteit in de stad en op het platteland, een conclusie die ik niet had  verwacht

 

Naast  de WHO was deze week ook het Longfonds in het nieuws. De lucht die we inademen, ook in Drenthe, is volgens het Longfonds ongezond. Elke dag overlijden er drie mensen aan longkanker door luchtvervuiling. Daarnaast zijn er veertig spoedopnames per dag. Ook dat vind ik alarmerende cijfers, die schreeuwen om maatregelen. Het Longfonds pleit voor een nationaal luchtplan. Het is volgens het Longfonds in Nederland tweeënhalf keer slechter dan het mag zijn om gezond te blijven.

 

Het is duidelijk dat vervuiling van lucht, grond en water mondiale problemen zijn die om een  mondiale oplossingen vragen. Maar het zijn ook bij uitstek zaken met grote lokale gevolgen, waar op lokaal niveau aan gewerkt moet worden. Daarom blijf ik pleiten voor een nieuwe manier van agrarische bedrijvigheid, zoals biologische landbouw, die de grond, de lucht en het grondwater niet vervuilt . Blijven zoeken naar vormen van landbouw en veeteelt die beter zijn voor mens, dier en milieu. De WHO en het Longfonds laten alarmerende cijfers zien.

 

Dat je in Drenthe ziek wordt omdat je adem haalt, kan toch niet waar zijn!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Eerdere berichten over hetzelfde onderwerp:

Please reload