Nieuwjaarsspeech bij afscheid Jan Langenkamp

20/01/2017

 

Op 19 januari 2017 nam Progressief Westerveld in Wittelte afscheid van Jan Langenkamp als fractievoorzitter en partijleider.

 

Bij die gelegenheid hield PW-voorzitter Maarten Muller von Czernicki de volgende speech: 

 

"In Nederland zijn ongeveer 300.000 mensen lid van een politieke partij. Volgens de peilingen zullen bijna 2.000.000 mensen gaan stemmen op een partij die geen leden heeft en zegt lid te zijn van een nep-parlement. Dus 1 op de 5 kiezers stemt tegen een parlementaire democratie. Je kunt wel zeggen dat ze het niet zo menen, want het zijn voornamelijk proteststemmen van mensen die zich niet gehoord voelen. En dat komt weer doordat de arrogante, elitaire, hoogopgeleide politieke baantjesjagers alleen tijd hebben voor het vullen van hun eigen zakken. Als dit waar is, waarom doen die 2.000.000 mensen het niet zelf, lekker makkelijk je eigen zakken vullen.

 

Wij weten wel beter. In Nederland kan je gewoon lid worden van een politieke partij en daarvan zijn er genoeg, voor elk wat wils. Vind je dat de verworpenen der aarde gered moeten worden dan kan je terecht bij PvdA, SP en GL. Voor Halen Hebben en Houden is er de VVD, voor Gods woord zijn er het CDA, de CU en het GPV. Voor je huisdieren heb je de Partij voor de Dieren en voor de Volvorijders met labrador D66. In Westerveld is er voor leuke, actieve, intelligente mensen Progressief Westerveld. Kortom er is keuze genoeg, maar je moet jezelf wel aanmelden om mee te doen.

 

Er is echter één groot nadeel om mee te doen en lid te worden van een politieke partij. Je moet eerst een mening hebben en dat kost tijd en energie. Vervolgens sta je bloot aan uitnodigingen om actief te worden. Er wordt dan van je verwacht dat je gaat lezen, veel saaie documenten waar je weer een mening over moet gaan vormen. Dit alles levert je geen gevulde zakken op, integendeel, je moet contributie betalen. En stel dat je het hebt geschopt tot raadslid en je gaat je best doen voor de gemeenschap. Wat is dan je loon? Ongeveer het minimum jeugdloon van een 17 jarige. En wat is je status; zakkenvuller zonder oor voor de ongehoorden.

 

Begrijp mij niet verkeerd, ik heb geen pleidooi gehouden om alles bij het oude te laten. Zeker, er zijn tekenen dat deze democratie vast gaat lopen, maar een roeptoeter-democratie lijkt mij ongewenst. Het is makkelijker een klok van buitenaf gelijk te zetten dan van binnenuit gelijk te laten lopen, maar die klok wordt er niet beter van. Komend jaar staat in het teken van de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Ik hoop op een leuke voorbereiding. Leuk omdat je er zin in moet hebben de verkiezingswedstrijd aan te gaan.

 

Iemand die er heel lang zin in heeft gehad en volgens mij nog steeds zin in heeft is Jan. Helaas is de oorzaak dat Jan stopt niet omdat hij zo nodig zijn jacht in St. Tropez moet onderhouden, maar zijn gezondheid.

Jan, ik ken je niet zo lang, in ieder geval niet zo lang dat ik kan zeggen weet je nog van toen? Gelukkig heb je zelf veel geschreven en is er over je geschreven, zoals dat interview in het Dagblad van het Noorden, kop: “Misschien ben ik wel te progressief”

Ik weet het niet; wel idealistisch links, van het soort dat ik nog ken uit vroegere tijden. Helaas een uitstervende soort. Als progressief positief vooruitstrevend betekent, dan kan je volgens mij nooit te progressief zijn. Wat je wel bent is een toonbeeld van een gedreven politicus die zich inzet voor een rechtvaardige wereld. Ik bedoel niet alleen Westerveld of Drenthe, maar de hele wereld. De link “de wereld en Westerveld” is de nominatie van Westerveld als Fairtrade-gemeente. Fairtrade, fatsoenlijk loon voor fatsoenlijk werk. Ik zou je ook een fatsoensrakker kunnen noemen. Er zijn weinig mensen zoals jij die zich hebben ingezet voor het fatsoenlijk omgaan met mensen, ik denk dan aan Reestmond.

 

Voor Progressief Westerveld ben je als raadslid van zeer grote waarde geweest. Jij bent de ervaren man die weet hoe het spel gespeeld moet worden. Je kent de korte route en daarbij heb je een zeer grote werkdrift. Daarmee heb je Progressief Westerveld een dienst bewezen en we zijn je daarvoor erkentelijk. Netty heeft jouw inzet mede mogelijk gemaakt. Daarom geef ik haar het cadeau en aan jou de bloemen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Eerdere berichten over hetzelfde onderwerp:

Please reload