Het waarderen van mantelzorg

15/09/2016

Een mens kiest er niet voor om mantelzorger te worden. Mantelzorg overkomt je. Er is vaak geen keus. Je laat immers niet je hulpbehoevende partner, je zieke moeder, je gehandicapte kind, familielid of buur aan zijn lot over.  Nee, het verandert je leven.  Je moet het combineren met je baan, sommigen gaan zelfs minder werken.  Niet alleen de mantelzorger, maar de hele omgeving wordt beïnvloed. Je gezin moet zich aanpassen, je hebt minder tijd voor je hobby’s en je vrienden.

 

Het werk dat mantelzorgers doen is onbetaalbaar. Voor hen is daarom een aantal jaren geleden het Mantelzorgcompliment in het leven geroepen. Via de Sociale Verzekeringsbank kwamen mantelzorgers in aanmerking voor een bedrag van 250 euro.  Gewoon een extraatje om ze te laten weten dat ze belangrijk zijn en gewaardeerd worden.

 

Sinds 2015 is dit een gemeentelijke verantwoordelijkheid geworden. De gemeente bepaalt op welke manier de mantelzorgers een compliment krijgen. De gemeente Westerveld kiest voor een Mantelzorgwaardering in de vorm van een voucher ter waarde van 45 euro.

 

Door de decentralisatie van de zorg zijn mantelzorgers meer nodig dan ooit. We zouden ze op een voetstuk moeten zetten. We kunnen ze niet genoeg bedanken voor al het werk dat ze doen. Waarom waarderen we ze dan niet meer? Is een schouderklopje of pluimpje genoeg?

 

Onze wethouder vindt van wel. Eerder dit jaar zei hij dat waardering niet altijd uitgedrukt hoeft te worden in geld. Nee, dat is waar. Erkenning en waardering kan ook gegeven worden door een compliment  of andere loftuiting. Maar een compliment alléén is niet genoeg. Van een schouderklopje kan niemand dat ene extraatje doen, waar zo’n behoefte aan is.

 

Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota dienden de oppositiepartijen een motie in om de Mantelzorgwaardering te verhogen naar 250 euro. Andere gemeenten kiezen ook voor dit bedrag. Bovendien is de financiële positie van de gemeente is veel beter geworden. Deze motie heeft het niet gehaald.  Het blijft bij een voucher ter waarde van 45 euro. En veel schouderklopjes, pluimpjes, complimenten en andere woorden van lof. Dat is immers veel goedkoper.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Eerdere berichten over hetzelfde onderwerp:

Please reload