Meer toerisme door visie en lef

05/06/2015

Het gaat niet goed in de toeristische sector. Vorig jaar vroeg ik de regiomanager van Recron (de vereniging van recreatie ondernemers) hoe we dat kunnen verbeteren. Zijn antwoord: “Het ontbreekt de gemeente aan visie en lef!

 

Ruim een jaar later wordt duidelijk dat hij gelijk krijgt. Het aantal toeristen is verder gedaald dan verwacht. Waren er in 2007 nog 914.000 overnachtingen, in 2014 daalt het waarschijnlijk onder de 700.000. De gemeente ging uit van een opbrengst van de toeristenbelasting van 785.00 euro. Het uiteindelijke resultaat zal minstens 100.000 euro lager zijn.

 

De inkomsten van de gemeente dalen dus flink. Veel erger is, dat het aantal mensen dat werkt in de vrijetijdssector ook flink daalt. Ooit was het zo’n 25 procent, nu amper 17 procent! Dat is een slechte zaak. De mogelijkheden voor onze jeugd om een baan te vinden zijn verminderd. Het is moeilijker om leuke winkels in stand te houden. En in de toekomst wordt het lastiger om diensten en culturele activiteiten aan te bieden.

Er moet dus echt iets gebeuren!

 

Het collegeprogramma laat echter zien dat er geen structurele ondersteuning is of gaat komen. Volgens dit college vormt de vrijetijdssector samen met landbouw de economische basis voor onze gemeente. Waarom gebeurt er dan zo weinig?  Voor de toeristische sector wordt vooral geld gegeven omhet bedrijfsleven te stimuleren en te faciliteren.

 

Natuurlijk kan de gemeente niet op de stoel van de ondernemers in de recreatie gaan zitten. Die moeten het zelf doen. Maar waarom is het normaal dat de gemeente wel betaalt aan het opknappen van verouderde bedrijventerreinen en niet aan het opknappen van de toeristische sector? Het is allemaal waar, de kwaliteit van de toeristische bedrijven blijft achter.

 

Er is teveel van hetzelfde. Maar op verouderde bedrijventerreinen worden, in overleg, bedrijven gesloopt. Dat kan toch ook op oude recreatieterreinen.

Aan zon en regen kunnen we niets doen, maar de gemeente kan wel degelijk meer doen om toeristen naar onze gemeente te halen.

 

Dat zullen wij laten zien bij de Algemene Beschouwingen.
Wij komen met visie en lef!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Eerdere berichten over hetzelfde onderwerp:

Please reload