Experimenteren met mensen

21/05/2015

Mag je experimenteren met mensen? Natuurlijk niet! Dat zal iedereen met mij eens zijn. Maar wat gebeurt er in de praktijk?

Veel is onduidelijk in de Zorg. De gemeenten zijn verantwoordelijk geworden en krijgen daarvoor minder geld.

 

“Hoe kunnen we bezuinigen en tegelijk de Zorg toch zo goed mogelijk in stand houden?” Dat is de grote vraag van elke gemeente. En deze onduidelijkheid levert trieste situaties op.

 

De Kinderombudsman Marc Dullaert is bezorgd over alle kinderen  en jongeren die sinds dit jaar Zorg ontvangen. “Experimenteren hoort bij een nieuw systeem, maar experimenteren met kwetsbare kinderen is onacceptabel”, aldus de Kinderombudsman. Hij noemt het een grote proeftuin.

 

Ook ik hoor dat de toegang en de verwijzing naar de Jeugdhulp nog niet goed loopt. Het lijkt wel of er laat of niet de juiste hulp wordt geboden. Het is heel belangrijk wie de eerste inschatting doet en hoe deskundig de wijkteams zijn.  Deze wijkteams moeten  “ineens” heel veel deskundigheid leveren. Wie hakt nu de knopen door? Voor mij is dat onduidelijk. Ook dat kun je een vorm van experimenteren noemen, geïntroduceerd door het Rijk.

 

En wat te denken van de invoering van de Participatiewet. Dat lijkt ook veel op experimenteren. In Westerveld wordt dit vooral duidelijk bij de discussie rond de Sociale Werkvoorziening. In de meeste gemeenten werden tijdelijke contracten omgezet in vaste contracten.

 

Het dagelijks bestuur van Reestmond denkt daar anders over. De Participatiewet moet het, volgens het DB, mogelijk maken om deze medewerkers aan een reguliere baan te helpen. Een mooi theoretisch verhaal, maar de praktijk is anders. Na een half jaar zoeken blijkt het dagelijks bestuur van Reestmond toch meer tijd nodig te hebben voor het vinden van een passende baan bij een reguliere werkgever. Samen met alle partners wordt verder gezocht en de periode met een tijdelijk contract wordt met een half jaar verlengd.

 

Ik noem dit ook een vorm van experimenteren. De Participatiewet levert op den duur misschien wel een oplossing, maar ondertussen zitten de medewerkers waar het om gaat, jarenlang in grote onzekerheid.

 

Experimenteren met kinderen, jongeren, ouderen of welke leeftijdsgroep dan ook is onacceptabel!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Eerdere berichten over hetzelfde onderwerp:

Please reload