Democratie leren in de fabriek..

17/04/2015

Vanaf 14 april 2015 staat in de hal van het Gemeentehuis van Westerveld een grote tentoonstelling over democratie. Raadsleden begeleiden leerlingen van Stad & Esch Diever om in deze Democratiefabriek te ontdekken wat vrijheid voor hen betekent.
 

Woensdag begeleidde duo-raadslid Gerard Goedhard met veel plezier klas 3 VMBO van Stad en Esch in de Democratiefabriek. “De leerlingen vonden het heel leuk om te doen”, zeiden ze na afloop. Er waren er een paar die zeiden: “echt aan het denken te zijn gezet”.

 

Is democratie moeilijk en saai? Niet in de Democratiefabriek. De Raad van Westerveld wil met de tentoonstelling laten zien dat vrijheid al dichtbij huis begint. Het Gemeentehuis is de plek waar in hun eigen woonomgeving de democratie wordt uitgeoefend.
 

Democratie leren in de fabriek is leuk!
In de tentoonstelling kunnen jongeren zelf ontdekken en beleven hoe ze echt over vrijheid denken en hoe ze zouden handelen als zij het voor het zeggen hadden. Alle deelnemers krijgen een routeboekje langs de fabriek. Grote thema´s zoals conflicten, macht en democratie komen aan bod, maar gaandeweg ontdekken de bezoekers dat de tentoonstelling over hen zelf gaat. Over hun idealen, hoop, waarden houding en gedrag. De Democratiefabriek is voor kinderen en jongeren van 10 tot 18 jaar.

 

Raadsleden vinden het belangrijk dat jongeren geprikkeld worden om na te denken over hun eigen burgerschap en verantwoordelijkheid. En het is geen toeval dat de Democratiefabriek er staat in dezelfde periode dat vrijheid en onderdrukking gevierd worden. Later in het jaar organiseert de raad nog een Kinderraad voor de basisscholen van Westerveld. De gemeenteraad hoopt hiermee de drempel naar het gemeentehuis en de politiek te verlagen.
 

Ook andere bezoekers welkom
De tentoonstelling neemt twee weken lang een prominente plaats in de hal in tot en met 28 april 2015. De tentoonstelling is bedoeld voor kinderen en jongeren van 10 t/m 18 jaar. Iedere bezoeker van het gemeentehuis kan in die periode een kijkje nemen in de Democratiefabriek.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Eerdere berichten over hetzelfde onderwerp:

Please reload