
Column Hans de la Mar /
Als het aan Progressief Westerveld (PW) ligt dan worden er vanaf nu alleen nog maar Nul op de Meter woningen gebouwd. Die woningen zijn comfortabel, gebruiken geen fossiele brandstoffen en hebben een energierekening van nul Euro per maand. PW heeft in het gemeenteraadsprogramma wel voorstellen waar mensen minder makkelijk enthousiast voor zijn te krijgen, zou je denken. Toch is niets minder waar. Toen de fractie in de gemeenteraad voorstelde om de kopers van nieuwbouwwoningen in Zorgvlied voorlichting te geven over energiebesparing, buitelen de collegepartijen over ons heen. De woningen die daar te koop worden aangeboden zijn erg traditioneel: er is zelfs geen zonnepaneel in het plan te bekennen. Het college zegt dat de woningen daardoor financieel toegankelijk blijven voor bepaalde doelgroepen. PW wordt weggezet als partij voor de Yuppen. Is dat terecht?
De kosten voor energiebesparing kunnen bij nieuwbouw in de hypotheek worden meegenomen. Banken geven extra financiering daarvoor. Een gemiddelde nieuwbouwwoning kan voor 15.000 Euro aan maatregelen energieneutraal worden. Daarvan zijn de bruto maandlasten, dus zonder rekening te houden met belastingvoordelen van hypotheekaftrek, 55 Euro per maand. De gemiddelde besparing op de energierekening is 120 Euro per maand, zodat je er in dit geval 65 Euro per maand op vooruit gaat! Kopers van een nieuwe woning zijn dus een dief van de eigen portemonnee als ze niet tot energiebesparing over gaan. Bedenk daarbij dat het nieuwe kabinet van plan is om de energiebelasting de komende jaren fors te verhogen, waardoor de gasrekening met sprongen stijgt. Als je niks aan energiebesparing doet, rijzen de woonlasten vanzelf de pan uit.
Ons standpunt is daarom: geef voorlichting aan mensen die een nieuwbouwwoning gaan kopen, ga om tafel zitten met kopers, aannemer en adviseurs en reken samen uit wat het voordeel is. Veel bezwaren tegen de Nul op de Meter woning zullen er dan niet overblijven. Juist mensen met een smallere beurs die net een woning kunnen kopen, zitten er met een Nul op de Meter woning warmpjes bij, zowel qua temperatuur als wat de financiën betreft.
Voor huurwoningen ligt de zaak ingewikkelder. Degene die investeert, de eigenaar, profiteert niet zelf van de besparing. Het Rijk heeft het Fonds energiebesparing huursector opgericht, om aanpassingen aan huurwoningen te stimuleren. PW wil de komende periode graag met particuliere beleggers, woningbouwverenigingen en huurders om tafel om energiebesparing van huurwoningen te promoten. Huurders hebben vaak een hoge energierekening, omdat de huisbaas geen energiebesparingsmaatregelen treft. Zonder woningaanpassing wordt die rekening de komende jaren steeds hoger. Energiebesparing is niet alleen nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan, het is ook noodzakelijk om verdere economische tweedeling te voorkomen.