
Column
Het Dagblad van het Noorden had als stelling waarop lezers konden reageren: “ de wolf moet afgeschoten kunnen worden”.
Het CDA noemde in de gemeenteraad van Westerveld in mondelinge vragen de wolf “een hobby van ecologen” . Hier reageerde PW natuurlijk op. Dit zijn onverantwoorde teksten die als doel hebben inwoners tegen elkaar op te zetten.
Veel inwoners zijn enthousiast over de terugkeer van de wolf en zien hier een volgende stap in naar een meer uitgebalanceerde natuur in onze omgeving. Zij verwelkomen de wolf zoals eerder de bever, de otter, de raaf, de zee arend en de ooievaar .
Anderen benadrukken de negatieve kanten en vrezen met name voor de economische schade aan -voornamelijk- schapen en -incidenteel- ander vee. En ook het emotionele aspect van de veehouder die met dode dieren wordt geconfronteerd wordt genoemd. En dat gaat ook ons natuurlijk zeer aan het hart.
Er dreigt een soort polarisering tussen de beide invalshoeken. Terwijl duidelijk is dat we uiteindelijk toe gaan naar een natuurlijk systeem dat deze grotere roofdieren kan ver-dragen, en een , qua kosten en werk te dragen, vorm van veehouderij die kan samen-bestaan met deze nieuwe werkelijkheid.
Wij hebben nu, waarschijnlijk tijdelijk, te doen met een mismatch .
Enerzijds zijn onze natuurgebieden te klein, te versnipperd, de mens wil overal kunnen komen en verstoort dus rust- en stiltegebieden. Alleen de Veluwe is momenteel groot genoeg, en als natuurgebied na tientallen jaren voldoende “ingeburgerd” om én groot wild (edelherten en zwijnen) én een predator als de wolf te kunnen herbergen.
Anderzijds is onze veeteelt te kwetsbaar. Het gaat dan om de schaapskuddes op de heide en om de schapen in de weilanden.
Erika Visser , schaapsherder van de kudde De Ommekeer in het Drents-Friese Wold , zegt in het Nieuwblad van het Noorden, dat zij de wolf welkom heet, ook al heeft zij al enkele tientallen schapen verloren. Zij ziet een grote kans in het beschermen van haar kudde door beschermhonden, waar in Italië al lang ervaring mee opgedaan is. Een crowdfunding om voor haar kudde een paar van deze honden over te laten komen was zeer succesvol.
De wethouder zei in zijn antwoord op de vragen van het CDA dat hij ook vond dat die honden gevaarlijk konden zijn voor loslopende honden van recreanten . Dat is een raar antwoord , want op de heide in natuurgebieden , maar ook in of naast schapenweilanden, moet je je hond helemaal niet los laten lopen. Want die “gewone” honden zijn nog altijd de grootste bedreiging voor elk schaap.
De schapen in de weides kunnen beschermd worden door de juiste rasters. Er is voldoende kennis aanwezig, die wordt ook provinciaal aangeboden, de schapenhouders worden financieel gecompenseerd. Mocht een enkele wolf “ontsporen” en gevaarlijk worden voor mensen dan kan in het uiterste geval afschot nodig zijn.
Als alle maatregelen genomen worden en de wolf alleen nog aangewezen is op het wild in Drenthe, op onze Westerveldse “oer”- natuur, zoals wij die zo graag promoten, blijft hij dan ? Voelt hij zich hier dan thuis ?